Erpe zonwering

Hoeveel wind kan jouw zonwering aan?

Erpe zonwering

Het wordt niet alleen warmer in Nederland, want stormachtig weer met zware windstoten komt ook steeds vaker voor. Het ene type buitenzonwering is hier beter tegen gewapend dan het andere. Om te voorkomen dat een stevige wind schade toebrengt aan jouw buitenzonwering of gevel, zullen we in deze blogpost de verschillende windweerstandsklassen uitleggen. Zo weet jij wanneer het écht tijd is om de zeilen neer te laten.

De windweerstandsklassen van onze zonweringproducten zijn gebaseerd op de weerstandsklassen volgens TÜV Nederland. Op zonwering is de Europese Norm EN 13561 van toepassing. Volgens deze richtlijnen moeten zonwering producten aan een minimale kwaliteit voldoen. Hieronder valt ook bestendigheid tegen een bepaalde windklasse. Welke klasse dat is, verschilt per type zonwering en fabrikant. Om een indruk te krijgen waar je aan moet denken bij de verschillende windklassen, zullen we deze kort uitleggen. Goed om vooraf te weten: een ‘windklasse’ is een andere graadmeter dan ‘windkracht’!

Windweerstandsklasse zonwering

Windweerstandsklasse 1 Bij windklasse 1 kun je een matige wind verwachten.
Voorbeeld KNMI: haar in de war, wapperende kleding.
Staat gelijk aan windkracht vier met windsnelheden tussen de 20-28 km/u.

Windweerstandsklasse 2: Windklasse 2 is voelbaar als redelijk krachtige wind.
Voorbeeld KNMI: opwaaiend stof hinderlijk voor de ogen, gekuifde golven op meren en kanalen en vuilcontainers waaien om.
Staat gelijk aan windkracht vijf met windsnelheden tussen de 29-38 km/u.

Windweerstandsklasse 3: Windklasse 3 is voelbaar als een vrij krachtige wind.
Voorbeeld KNMI: paraplu’s met moeite vast te houden.
Dit staat gelijk aan windkracht zes met windsnelheden tussen de 38-49 km/u.

Windweerstandsklasse 4: Dit is een serieus, harde wind.
Voorbeeld KNMI: lastig tegen de wind in te lopen of fietsen.
Staat gelijk aan windkracht zeven met windsnelheden tussen de 50-61 km/u.

Windweerstandsklasse 5: Dit is een stormachtige wind.
Voorbeeld KNMI: voortbewegen zeer moeilijk
Staat gelijk aan windkracht acht met windsnelheden tussen de 62-74 km/u.

Windklasse Verano buitenzonwering

De windklasse waaraan buitenzonwering voldoet, verschilt per type zonwering en de fabrikant. Als Premium Verano partner zullen we een drietal veel verkochte Verano productcategorieën met elkaar vergelijken.

Verano Zonneschermen
De meeste Verano zonneschermen zijn windklasse 1 gecertificeerd. Bij matige wind kan het zonnescherm gewoon uitgedraaid blijven. Voelt de wind aan als een redelijk krachtige wind, draai het scherm dan in. Uitzondering hierop is de Verano Ipanema: deze krijgt windklasse 3 mee en kan uitgedraaid blijven tijdens windkracht 6! Niets aan het toeval overlaten? Sluit dan een windsensor aan. Deze meet continu de windsnelheid en draait het zonnescherm automatisch dicht als het te hard gaat waaien. Dankzij de vertragende werking zal dit niet meteen gebeuren bij de eerste serieuze windstoot.

Benieuwd hoe je jouw zonnescherm in top conditie houdt? Lees dan onze blogpost: ‘hoe maak je een zonnescherm schoon

Verano Ritzscreens
Dankzij de strakke doeken en stevige profielen hoef je je bij een ritzscreen pas zorgen te maken als het stormt. Ritzscreens dragen namelijk minimaal een windklasse 4 certificering. Een uitzondering is Verano Ritzscreen V550. Deze heeft zelfs de test met windklasse 6 doorstaan! Dit staat gelijk aan windkracht 9, een stormachtige wind.

Verano Veranda– en pergolazonwering
Dankzij de extra stabiliteit van deze typen zonwering hoef je je geen zorgen te maken t/m windklasse 5 of 6 (windkracht 7).

Deel:

Facebook ShareURL
Verano actie

IN MAART IS ERPÉ EEN PAAR DAGEN GESLOTEN

Wij zijn gesloten op dinsdag 19, woensdag 20 en zaterdag 23 maart.