Geniet van een stralend schoon zonnescherm

Het doek van een zonnescherm is natuurlijk de eyecatcher van het geheel. Vieze vlekken in het doek zijn dan ook voor velen een doorn in het oog. Schimmelplekken en groene aanslag beginnen meestal klein, maar zullen op den duur een steeds groter oppervlak bestrijken als je er niets aan doet. Ook een meeuw die onderweg wat laat vallen kan een flinke smet veroorzaken op jouw mooie zonnescherm. Toch hoeft dit allemaal geen ramp te zijn. Met jaarlijks 1 à 2 onderhoudsbeurten, mits correct uitgevoerd, geniet je weer volop van een stralend schoon doek. Dus haal de ladder maar alvast tevoorschijn. Met enkele praktische tips leggen we uit hoe je het doek van een zonnescherm op de juiste manier onderhoudt.

Nog een reden om je zonnescherm schoon te maken

Een vuil doek is geen prettig gezicht als je heerlijk onder je zonnescherm wilt genieten. Dat zou al reden genoeg kunnen zijn om het doek regelmatig een onderhoudsbeurtje te geven. Het schoonmaken van een zonnescherm heeft nog een ander groot voordeel: met slechts 2 reinigingsbeurten per jaar verleng je de levensduur van het zonnescherm aanzienlijk! En dat scheelt weer in de portemonnee.

Wat heb je nodig om een zonnescherm schoon te maken?

  • Ladder;
  • Zachte borstel of stofzuiger met opzetstuk;
  • Emmer met lauw water (max. 40 graden);
  • Schoonmaakdoek;
  • Droogsmeermiddel (bijv. siliconenspray);
  • Schoonmaakproduct met een PH-waarde lager dan 7.5;
  • Impregneerspray;
  • Olie of lichte vetstof.

Stappenplan

Alle spullen verzameld? Mooi, dan kunnen we beginnen!

Stap 1: vuil verwijderen
Gebruik de zachte borstel of stofzuiger om voorzichtig los vuil te verwijderen.

Stap 2: vlekken wegpoetsen
We kunnen ons nu gaan richten op de vlekken. Dompel de schoonmaakdoek in lauw water - zeker niet warmer dan 40 graden - in combinatie met een niet-agressief schoonmaakmiddel. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk de finish-laag aantasten. Spoel het zonnescherm vervolgens goed af met lauw water en check of er geen zeepresten achterblijven.

Stap 3: Impregneren
Het doek is als het goed is mooi schoon. Door de wasbeurt is helaas ook de impregneerlaag verloren gegaan. Geen man overboord. Deze brengen we gewoon opnieuw aan met de impregneerspray die klaarligt. Klaar? Het doek is nu weer goed bestand tegen vuil en minder waterdoorlatend.

Stap 5: Aluminium profielen schoonmaken
We hebben niet voor niets de ladder uit de berging gehaald. Pluk het moment en maak ook de aluminium profielen van het zonnescherm schoon. Gebruik weer lauw water en een niet-agressief schoonmaakmiddel. Voorkom krassen en gebruik hiervoor een schoonmaakdoek, maar vooral geen schuursponsje!

Stap 6: Siliconenspray
De kunststof geleidingsblokjes, rubbers en de aluminium geleidingsprofielen kun je het beste insmeren met een droogsmeermiddel. Bijvoorbeeld met een siliconenspray.

Stap 7: Olie aanbrengen op bewegende delen
We kunnen de ladder bijna weer opbergen. Nog één handeling en we zijn klaar. Breng een beetje olie of lichte vetstof aan op de scharnierende delen van het zonnescherm. Zorg ervoor dat de olie of vetstof niet in aanraking komt met het doek.

That’s it! Jouw zonnescherm kan er weer even tegenaan. In ieder geval tot de volgende school meeuwen voorbijkomt……