10 tips zonwering doek
Handig om te weten!
Wie een zonnescherm koopt, wil daar ook lang plezier van hebben. Vooral van het doek en de kleur daarvan. Daarom is het zinvol, voor het aanschaffen, informatie in te winnen over doekeigenschappen en -kwaliteiten. Waar gaat het bij de stof om? Hoe blijven de kleuren langer helder? Waarop moet u letten bij het schoonmaken? Deze en andere vragen worden beantwoord door deze kleine gids. Zodat uw zonwering nog lang mooi blijft!
Zonweringdoeken zijn technische textielen. Ze bestaan of uit acryl of uit polyester. Beide materialen hebben hun kwaliteiten. Acryl is kleurintensiever, polyester is vormstabieler. Hoe groter een zonnescherm is, des te belangrijker wordt de vormstabiliteit.
Heldere, lichte kleuren zijn klassiekers bij zonneschermen. Deze beschermen tegen de zonnestralen maar laten nog wel veel licht door op het terras. Maar: ze zijn ook onderhoudsintensief – vooral wanneer deze aan stof, roet, vuil en bladeren worden blootgesteld.
Er bestaan meerdere mogelijkheden, om een stof te kleuren. Spindoptechniek is de meest ingewikkelde en hoogwaardige manier van kleuren. Binnen een speciaal spinverfproces worden de kleurpigmenten al tijdens het spinnen in de vezels aangebracht, nog voordat deze tot draden worden gesponnen. Zo komt de kleur tot in de diepste vezels – net als bij een wortel. Het doek blijft altijd stralend van kleur.
Mode komt en gaat, smaak verandert. Waarom uw terras niet gewoon in een frisse nieuwe kleur steken? Met een nieuw doek komt uw tweede woonkamer in een geheel ander licht te staan.
Zonweringdoeken zijn in de meest uiteenlopende uitvoeringen verkrijgbaar.
Of het nu gaat om tijdloze neutrale kleuren voor stijlvolle, eenvoudige en puristische architectuur, harmonieuze trendkleuren voor een gezellige sfeer of creatieve kleurtrends voor speciale woonaccenten – de terrasgebruiker heeft de keuze. Rustige effen oppervlakken of dessins met moderne blok- of levendige fantasiestrepen bieden voor ieder terras het juiste doek.
Zonweringstoffen worden als smalle stroken geproduceerd en moeten met elkaar worden verbonden. Daarvoor zijn er twee procedures: naaien en lijmen.
Naaien: in tests en in de praktijk is bewezen dat genaaide zonweringdoeken gewoonlijk betrouwbaarder zijn. Deze hoogwaardige, traditionele techniek levert een naadbeeld op, dat er op langere duur gelijkmatiger uitziet. Het gevaar van golfvorming in het naadgedeelte is kleiner. Regenwater dringt gewoonlijk niet door de naden, omdat zeer kleine stofdeeltjes na korte benutting de gaatjes in de naden afsluiten. Als het garen van de naden passend bij het doek wordt gekozen, zijn de naden vrijwel niet zichtbaar.
Lijmen: gelijmde zonweringdoeken zijn dankzij hun homogene lijmoppervlak van begin af aan regendicht. Als het zonnescherm ook bij lichte regen gebruikt wordt zijn gelijmde doeken aan te bevelen. Maar in het gedeelte van de naden is de golfvorming aanzienlijk sterker.
Moderne zonweringstof heeft waterafstotende eigenschappen. Vanaf een hoek van 14 graden van het zonnescherm loopt regenwater goed weg. Toch is het niet goed voor het doek wanneer het lang vochtig blijft. Als het doek nat wordt ingeschoven, dan kan het weefsel niet drogen. Er ontstaan verkleuringen door watervlekken. Bovendien bevordert vocht ook schimmelinfecties, welke leiden tot schimmelvlekken. Zorg daarom altijd voor een droog zonnescherm!
De volgende procedure reinigt de stof en spaart deze:
- Lichte verontreinigingen kunnen met een kleurloze gum worden verwijderd.
- Bevochtig het doek met schoon water, zo wordt ingedroogd vuil zacht.
- Gebruik lauwwarm water (max. 40°C) met een 5 tot 10% oplossing van fijnwasmiddel.
- Met een spons het schuim op het doek aanbrengen, niet inwrijven!
- Schuim 15 tot 20 minuten laten inwerken.
- Met veel schoon water naspoelen.
- Doek laten drogen. Hogedrukreiniger en wasmachine zijn absoluut taboe – deze beschadigen het doek.
Zonweringdoeken zijn hoogwaardige producten, die voldoen aan strenge technische vereisten. Bij de fabricage wordt hoogwaardig weefsel gebruikt. Bovendien waarborgen laboratoriumtesten belangrijke eigenschappen zoals stijfheid, scheurvastheid, kleurechtheid en veel meer. Toch kan het materiaal na enige tijd veranderen, vooral bij regelmatige benutting van het zonnescherm.
Let op het kwaliteitsmerk
Hoogwaardige zonneschermen moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Maar wees voorzichtig: niet alle doeken hanteren dezelfde norm. Let bij de aanschaf absoluut op de kleurechtheidsnorm DIN EN 105 B04. Bovendien moet uw doek voldoen aan de actuele vereisten voor wat betreft UV-bescherming, scheurvastheid, weerbestendigheid en milieuvriendelijkheid.
Advies van experts
Zonneschermsystemen zijn uiterst complexe installaties. Factoren zoals statica, elektra en hoogwaardige afwerking van doek en frame spelen een belangrijke rol, vooral op het punt van de lange levensduur. Ook de bevesti- gingstechniek is afhankelijk van de ondergrond van groot belang. Veiligheid en kwaliteit bieden zonneschermen, die bij een vakbedrijf zijn aangeschaft en door hen zijn gemonteerd. Uw zonneschermexperts geven u deskundig advies en helpen u het juiste zonnescherm inclusief passend doek te kiezen. En dat bij een aantrekkelijke prijs-prestatie-verhouding.

Buitenzonwering
Zonwering buitenshuis stelt hoge eisen aan kwaliteit en degelijkheid in verband met de verschillende weersinvloeden. Zo moet het materiaal waar de zonwering uit vervaardigd is, bestand zijn tegen vocht, kou, warmte en wind, en uiteraard moet het constructief steviger zijn ten opzichte van binnenzonwering.

Raamdecoratie
Binnenzonwering heeft uiteraard als primair doel om de zon te weren in huis, maar daarnaast is het ook bepalend voor de sfeer en comfort in huis. Je kunt het zicht van buiten naar binnen belemmeren, waardoor er meer gevoel van privacy ontstaat. Kortom zonwering heeft in huis een multifunctionele werking.